2019-06-12

Chrupki rabarbarowe z cytrynową nutą

chrupki rabarbarowe z cytrynową nutą

Kiedy widzę rabarbar przypomina mi się okres dzieciństwa i ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które piekła moja Mama w okresie wiosennym. Pycha! 

Czy warto jeść rabarbar, szczególnie pieczony? Ależ tak! Jest on bowiem źródłem rapontygeniny – związku chemicznego z grupy polifenoli, który ma działanie antyoksydacyjne i antyalergiczne. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) wspomagają nas w walce z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz starzenie.

Rabarbar jest też źródłem witamin: A, C, E i z grupy B, a także składników mineralnych: magnezu, potasu, żelaza, fosfor czy cynku. Ma niską kaloryczność (21 kcal w 100 g), dlatego poleca się go szczególnie osobom walczącym z nadmiernymi kilogramami. 

Doskonale nadaje się na kompot, kisiele czy galaretki. Pyszne jest również ciasto z rabarbarem.

Poniżej znajdziesz przepis na moją propozycje podania rabarbaru.

Składniki na 4 - 5 porcji (czas przygotowania 20-25 min.):

  • ok. 1,5 kg rabarbaru 
  • szklanka płatków owsianych 
  • ¼ szklanki mąki migdałowej 
  • ¼ szklanki cukru białego (brązowego)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego (drobny)
  • 60 g masła 
  • łyżeczka skórki cytrynowej (najlepiej ekologicznej)
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Formę do pieczenia tarty (25 cm) posmaruj odrobiną masła.
  2. Rabarbar opłucz w wodzie i pozbądź się włókien, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w formie. Wymieszaj z cukrem (¼ szklanki) i skórką z cytryny.
  3. Płatki owsiane zmiksuj w blenderze na grubą mąkę, a następnie łyżką takiej mieszaki posyp rabarbar.
  4. Do pozostałej mieszanki dodaj mąkę migdałową, cukier (3 łyżki), cynamon, sól i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj składniki wyrabiając ręką kruszonkę.
  5. Przygotowaną kruszonką posyp owoce w naczyniu, a następnie włóż je do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piecz 30-35 min. (aż kruszonka będzie złocista). 

Ciasto możesz podawać zarówno na gorąco, jak na zimno. Idealnie komponuje się z łyżką jogurtu naturalnego. 

Smacznego!