2019-10-28

Sałatka z pieczonym kurczakiem, gruszką, awokado i sosem balsamicznym

Fit sałatka z kurczakiem gruszką i avocado

 

To niesamowita kompozycja smaków, a przede wszystkim źródło wielu składników prozdrowotnych, jak chociażby nienasyconych kwasów tłuszczowych czy antyoksydantów. Świetnie sprawdza się jako przekąska lub danie główne w połączeniu z brązowym ryżem czy czarną soczewicą.

 

Składniki (2 porcje dania głównego lub 4 jako przekąska):

  • 400 g pieczonego wystudzonego kurczaka bez skóry (może być pierś z kurczaka, indyka upieczona w rękawie)
  • 2 duże garście dowolnej mieszanki sałat
  • 1 średniej wielkości gruszka (ja używam polską Konferencję)
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku opcjonalnie

 

Składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki miodu opcjonalnie
  • sól
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  •  

    Przygotowanie:

  • Kurczaka pokrój w 1-1,5 cm paski.
  • Zrób sos: wszystkie składniki (z niewielką ilością soli) oprócz oleju umieść w zamykanym pojemniku (może być mały słoiczek) i dokładnie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Następnie powoli wlej olej. Zamknij pojemnik i potrząsaj min, aż sos będzie zemulgowany.
  • Gruszkę i awokado obierz, a następnie pokój na średniej wielkości kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, aby zapobiec zbrązowieniu.
  • Fasolkę opłucz i pokrój na 3 cm kawałki, a następnie wrzuć do wrzącej lekko osolonej wody na 4-5 min. Zlej wodę i odstaw fasolkę do wystudzenia. Pomidorki pokrój na pół, a cebulę w drobną kostkę.
  • Do dużej miski wrzuć wypłukaną i osuszoną sałatę, dodaj pokrojone owoce i warzywa i połowę mięsa z kurczaka. Dodaj 2/3 sosu i całość wymieszaj (wszystkie składniki powinny być nim lekko pokryte). W razie potrzeby dodaj więcej sosu. Na wierzchu ułóż resztę kurczaka i posyp pietruszką lub koperkiem.

    Smacznego!

    Źródło: The New York Times