2019-03-29

Zielony koktajl ze szpinakiem i imbirem

zielony koktajl ze szpinakiem i imbirem

Zagraj w zielone!

Zapewne znasz grę w kolory. Jak w każdej grze można coś wygrać. Zobacz, co tym razem: 
1. Ochronę przed rakiem, przyśpieszonym starzeniem się organizmu i miażdżycą. To zasługa zawartych w szpinaku przeciwutleniaczy: β-karotenu, luteiny i witaminy C. 
2. Poza tym, szpinak jest bogaty w kwas foliowy, potas i żelazo. Kwas foliowy reguluje m.in. wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, razem z witaminą B 12 uczestniczy w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, potas natomiast obniża ciśnienie krwi, a żelazo polecane jest w leczeniu anemii. 
3. Szpinak jest też źródłem magnezu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres i ma działanie uspokajające. 
4. Szpinak ma ponadto właściwości odchudzające. Zawarte w nim tylakoidy przedłużają uczucie sytości (nawet do 2 godzin po posiłku). 

Badania pokazują, że spożywanie szpinaku w postaci koktajlu lub soku to najlepszy sposób na uzyskanie jak największej ilości zawartego w nim wspomnianego wyżej przeciwutleniacza - luteiny.

Luteina to żółty barwnik z grupy karetonoidów, który rozpuszcza się w tłuszczach. Występuje m.in. w zielonych liściach warzyw (np. jarmużu, szpinaku, sałaty), w żółtych i pomarańczowych warzywach (np. dyni, marchewce, fasolce szparagowej) i w owocach (np. nektarynce, melonie), a także w żółtku jajka kurzego. Niejednokrotnie trudno jest nam go dostrzec w przypadku niektórych roślin (np. jarmużu czy szpinaku), ponieważ maskuje go znacznie silniejszy zielony barwnik - chlorofil.

Luteinę możemy także znaleźć w siatkówce oka (zwłaszcza w plamce żółtej), gdzie wraz z zeaksantyną neutralizują wolne rodniki, które są dużym zagrożeniem dla narządu wzroku. Uszkadzają one bowiem komórki siatkówki prowadząc wraz z upływem lat do zwyrodnienia plamki żółtej oka. Choroba ta najczęściej dotyka osoby w podeszłym wieku, ale nie omija też 50-latków. Luteina może zmniejszać również stan zapalny w komórkach odpornościowych pacjentów z chorobą wieńcową.

Najcenniejszym źródłem luteiny są liściaste zielone warzywa (jarmuż i szpinak). Zawartość luteiny w szpinaku to około 11,9 mg w 100 g produktu.

Składniki (1 porcja):

  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 szklanka wody lub wody kokosowej

Wykonanie:
1. Umyj liście szpinaku i owoce, które następnie obierz ze skórki. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Banana pokrój w plasterki, a jabłko w mniejsze kawałki. 
2. Wszystkie składniki zmiksuj. W razie potrzeby uzupełnij wodą.

Ważne!
Szpinak nie jest wskazany do osób, które borykają się z kamicą nerkową. Występujący w nim kwas szczawiowy wiąże wapń tworząc szczawian wapnia - budulec kamieni nerkowych.

Smacznego!