2019-03-29

Tost z awokado

tost z awokado

Kto z Was lubi awokado? Ja bardzo! Dlaczego warto go włączyć do swojej diety?

Awokado jest znane przede wszystkim z tego, że zawiera sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (to te korzystne dla naszego organizmu!). Warto też pamiętać, że jest źródłem największej, spośród owoców zazwyczaj spożywanych, ilość luteiny, jak również innych karotenoidów (zeoksantyny, β-karotenu) oraz witaminy E. Związki te są przeciwutleniaczami, które neutralizują działanie wolnych rodników, a przez to zapobiegają wielu chorobom, w tym nowotworowym. Awokado zawiera ponadto kwas foliowy, potas, magnez i błonnik. 

Warto także dodać, że obecność wspomnianych kwasów tłuszczowych znacznie podnosi bioaktywność ww. przeciwutleniaczy, czyli stopień w jaki te związki są przekształcane w formy, które będą przyswajalne dla naszego organizmu. Im większa biodostępność tym lepiej. 

Składniki (2 porcje, czas przygotowania: 5 min.):

  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie 
  • 1 dojrzałe awokado (najlepiej Haas) 
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • czarny pieprz
  • ½ limonki 

Opcjonalne dodatki:

  • 2 jajka sadzone lub smażone
  • marynowana lub świeża czerwona papryka
  • suszone pomidory
  • marynowana czerwona cebula
  • nasiona dyni lub nasiona sezamu
  • bazylia, kolendra, mięta lub rukola

Wykonanie:
1. Chleb upiecz w tosterze, następnie wlej i rozprowadź na grzankach oliwę z oliwek, dopraw solą. 
2. Przekrój awokado, a następnie połóż ½ owocu na każdą grzankę i rozgnieć widelcem. Posyp odrobiną soli w razie potrzeby i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch tostów wyciśnij sok z cytryny i dodaj wybrane dodatki. 
3. Potnij tosty na pół. Gotowe!

Smacznego!

Źródło: The New York Times