2019-03-29

Jabłka pod owsiano-kardamonową kruszonką

jabłka pod owsiano-kardamonową kruszonką

Szarlotka – kto go nie lubi! Tym razem w trochę innej wersji – równie smacznej jak tradycyjna.

Jest to propozycja, która sprawdza się w każdej porze roku. Zamiast jabłek możesz użyć dowolnych owoców – śliwek, gruszek czy moreli w połączeniu z czerwoną porzeczką (mój faworyt😊).

To też propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, jeśli zastąpimy płatki owsiane i przyprawy wersją bezglutenową. Z ich dostępnością w sklepach nie ma większego problemu.

Jest to także propozycja dla tych, którzy nie lubią piec bądź nie mają na to czasu, a chcieliby ugościć swoich gości czymś wyjątkowym i smacznym, a przede wszystkim nie zawierającym tych wszystkich niekorzystnych dla zdrowia składników, które mogą znajdować się w kupnych ciastach, m.in. utwardzony olej palmowy - źródło kwasów tłuszczowych trans. Jak wiadomo podnoszą one poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, a obniżają poziom dobrego cholesterolu (HDL) zwiększając tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. 

Składniki (4 - 5 porcji, czas przygotowania: 20-25 min.):

  • 800 g jabłek (najlepiej szarej renety) 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • ¼ szklanki migdałów (najlepiej ekologicznych)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego (drobny)
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • szczypta soli
  • 60 g masła 

Wykonanie:
1. Formę do pieczenia tarty (25 cm) posmarować odrobiną masła.
2. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małe kawałki, a następnie wymieszać z cynamonem i odrobiną cukru. Ułożyć w formie.
3. W blenderze umieścić migdały, płatki owsiane. Zmiksować na grubą mąkę, a następnie łyżką takiej mieszaki posypać owoce.
4. Do pozostałej mieszanki dodać cukier, kardamon, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Wymieszać składniki wyrabiając ręką kruszonkę.
5. Przygotowaną kruszonką posypać owoce w naczyniu, a potem włożyć je do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 st. C. Piec 30-35 min. (aż kruszonka będzie złocista). 

Podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!