2019-04-15

Łosoś w sosie pietruszkowym

łosoś w sosie pietruszkowym

Łosoś w sosie pietruszkowym to doskonała propozycja na obiad czy kolację w połączeniu przykładowo z dzikim ryżem, warzywami czy sałatą z sosem vinaigrette.

Łosoś jest bardzo dobrym źródłem białka (w 100 g znajdziemy go aż 20 g), a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Mają one bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Mogą m.in. uchronić przed rozwojem nowotworów, wspomagają pracę mózgu, przeciwdziałają procesom zapalnym, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL), chronią przed zapaleniem stawów, ułatwiają wchłaniane wapnia (co jest istotne w profilaktyce i leczeniu osteoporozy), zapobiegają alergiom oraz wspomagają ich leczenie, zwiększają odporność organizmu.

 

Składniki (2 porcje, czas przygotowania: 25 min.)

  • 300 g łososia (dziki lub z hodowli ekologicznej*)
  • 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • ½ łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczka drobno pokrojonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony

 

Wykonanie:

  1. Pietruszkę, kapary i szczypiorek wsyp do małej miseczki. Wlej oliwę, cytrynę i wymieszaj. Odłóż na bok.
  2. Łososia dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15-20 min. (możesz usmażyć też na patelni grillowej).
  3. Upieczonego łososia podawaj z pietruszkowym sosem.

 

*Ekologiczna hodowla łososia atlantyckiego jest prowadzona w Janowie (woj. zachodniopomorskie). („Jurassic Salmon”). Lista sklepów, gdzie można go dostać jest dostępna na stronie producenta. Warto dodać, że jest to jedyna na świecie hodowla, w której łosoś rozwija się w czystej mikrobiologicznie wodzie geotermalnej.

 

Źródło:

https://cooking.nytimes.com/

http://jurassicsalmon.pl/