2019-07-12

Risotto z kurkami

risotto z kurkami

Sezon na kurki w pełni. Są to jedne z najpopularniejszych jadalnych grzybów w Polsce. O ich walorach, odżywczych i zdrowotnych niewiele się mówi. A warto je poznać. 

Grzyby jadalne są źródłem witamin (m.in. z grupy B), składników mineralnych (m.in. wapnia, magnezu, potasu czy żelaza), a także związków bioaktywnych. Mają właściwości m.in. przeciwnowotworowe, immunostymulujące, przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne (m.in. tokoferole, karotenoidy, związki indolowe czy związki fenolowe). 

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) pomagają nam w walce z wolnymi rodnikami, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak np.: miażdżyca, cukrzyca, choroba Parkinsona, Alzheimera, przewlekłe stany zapalne czy niektóre rodzaje raka.

Uważa się, że grzyby stanowią lepsze źródło związków bioaktywnych niż rośliny, gdyż mają zdolność szybszego tworzenia owocników. Największą zdolność antyoksydacyjną posiadają kwasy fenolowe, które stanowią największy procent spośród związków fenolowych występujących w grzybach. 

Związki fenolowe są najbardziej rozpowszechnionymi przeciwutleniaczami w diecie człowieka. Dzienna ich podaż wynosi ok. 1 g. Spożycie kwasów fenolowych stanowi ok. 1/3 tej ilości. Są one uważane za najbardziej wartościowe antyoksydanty. Porównując, witaminy C dostarczamy w codziennej diecie 10 razy mniej, a witaminy E i karotenoidów 100 razy mniej. Warto dodać, że wymienione witaminy mają także właściwości antyoksydacyjne.
Kurki w roli głównej, czyli przepis na risotto z kurkami

Składniki (2-3 porcje, czas przygotowania 30 min.):

  • 200 g ryżu arborio (ryżu do risotto)
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 700 ml bulionu warzywnego (najlepiej zrobić samodzielnie z warzyw pochodzących od zaufanego rolnika, możesz też użyć ekologicznego w kostkach, który znajdziesz w każdym dobrym sklepie) 
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 20 g parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurki oczyść z igliwia i piasku, a następnie wypłucz w wodzie. Wrzuć na 2 min. do wrzącej lekko osolonej wody, odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Wody po kurkach nie wylewaj. Możesz w niej rozpuścić bulion warzywny, który będzie Ci potrzebny do przygotowania risotto.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Na małą patelnię wyłóż masło, a po jego roztopieniu dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ok. 2 min., a potem dodaj odsączone i wystudzone kurki. Smaż kolejne 4 min. Odstaw na bok.
  4. Na głęboką patelnię wlej oliwę, a po jej rozgrzaniu wsyp ryż i mieszaj do czasu, aż stanie się przezroczysty. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje, wtedy dolej trochę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj kolejną porcję. Czynność powtarzaj, aż wykorzystasz cały bulion.
  5. Po mniej więcej 15 min., gdy ryż będzie już prawie gotowy, dodaj usmażone kurki i gotuj kolejnych kilka min. (3-4 min.). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Parmezan zetrzyj na tarce. Dodaj do risotto tuż przed podaniem. Posyp posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego! :)