2019-09-20

Sałatka Caprese

Sałatka Caprese

Klasyczna sałatka Caprese to proste i bardzo smaczne danie. Niesamowity smak zawdzięcza cudownym, o tej porze roku, pomidorom malinowym. Są one źródłem nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także likopenu – przeciwutleniacza, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Składniki (4 porcje, czas przygotowania: 15 min.):

  • 300 g dobrej jakości mozzarelli (najlepiej z mleka bawolego)
  • 3 średniej wielkości pomidory malinowe 
  • świeża bazylia
  • oliwa extra virgin
  • sól 
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Dobrze schłodzoną mozzarellę pokrój w 0,5 cm plastry, a następnie odstaw je, aby osiągnęły temperaturę pokojową. 
  2. Opłukane i osuszone pomidory pokrój na plastry o grubości 0,5-1 cm, pozostawiając w jednej warstwie na desce do krojenia. Posyp je solą.
  3. Na półmisku ułóż naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidora oraz liście bazylii. Wlej sok pomidorowy z deski do krojenia.
  4. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i skrop solidnie oliwą. 

Smacznego!

Źródło: The New York Times