2019-07-22

Sałatka z ogórków

sałatka z ogórków

Ogórki gruntowe – kto ich nie lubi? Są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek czy hummusu. Ogórki o tej porze roku przypominają mi wakacje u dziadków. Świeże miały cudowny zapach, a ukiszone (małosolne) – niepowtarzalny smak. Smaki dzieciństwa … Ty też tak masz?

Sałatka z ogórków z jogurtem lub ze śmietaną, czyli mizeria jest jedną z bardziej popularnych sałatek serwowanych w polskich domach w sezonie letnim. Prosta w wykonaniu, a zarazem smaczna. Jedni robią ją na słono, a inni na słodko. U mnie w domu rodzinnym była ta pierwsza wersja, a u mojego męża - druga. Nigdy jednak nie było sporu między nami odnośnie wyboru. Mój mąż lubi oba warianty. 

A co byś powiedział na mizerię w trochę innej wersji – zaskakującej, ale równie smacznej jak tradycyjna. 

Składniki (6-8 porcji, czas przygotowania: 20 min.):

  • 5 gruntowych ogórków średniej wielkości (najlepiej z zaufanego źródła) 
  • 100 ml jogurtu w stylu greckim
  • ¼ szklanki drobno posiekanych pistacji 
  • 1 ząbek wyciśniętego czosnku 
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku oraz gałązka do dekoracji
  • 1,5 łyżeczki pokruszonej suszonej mięty
  • 1,5 łyżeczki pokruszonych suszonych płatków róży
  • 3 łyżki posiekanych suszonych wiśni (mogą być inne suszone owoce, np. śliwka)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty oraz kilka listów do dekoracji
  • sól morska
  • oliwa extra virgin do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Wrzuć do miski.
  2. Do jogurtu dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, drobno pokrojony koperek i pokruszoną suszoną miętą, a następnie wymieszaj i wlej do ogórków. Dopraw solą do smaku.
  3. Sałatkę z ogórków udekoruj pistacjami, płatkami róż, suszonymi wiśniami, świeżą miętą i koperkiem.
  4. Przed podaniem sałatkę skrop oliwą. Gotowe!

Smacznego!

Źródło: New York Times