2019-08-07

Sałatka z rukoli, brzoskwini i koziego sera

sałatka z rukoli brzoskwini i koziego sera

Ta prosta letnia sałatka doskonale sprawdzi się jako przystawka bądź oddzielne danie serwowane z kawałkiem pieczywa. Wspaniały smak zawdzięcza sezonowym składnikom: rukoli i dojrzałym brzoskwiniom – jednym z najsmaczniejszych owoców letnich. W Chinach są one symbolem szczęścia i długowieczności.

Brzoskwinie są cennym źródłem β-karotenu – przeciwutleniacza, który wspomaga nasz organizm w walce ze stresem oksydacyjnym odpowiedzialnym za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Zawierają też sporo błonnika oraz witamin z grupy B.

Błonnik m.in. przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, a witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłową pracę układu nerwowego.

Przepis można dostosować do każdej pory roku. Zamiast brzoskwiń możesz użyć wiśni, truskawek, śliwek, malin, a nawet pomidorków koktajlowych. Eksperymentuj i ciesz się cudownym smakiem każdej stworzonej przez siebie wersji.

Składniki (4 porcje, czas przygotowania: 10 min.):

  • 150 g rukoli 
  • 60 g miękkiego sera koziego 
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • ¼ filiżanki orzeszków piniowych
  • garść świeżych liści bazylii
  • ¼ filiżanki oliwy extra virgin 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni smaż orzeszki piniowe na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania złotego koloru (ok. 3 min.). Odstaw do wystudzenia.
  2. Brzoskwinie przekrój na pół, pozbądź się pestki, a następnie pokrój w cienkie plastry 
  3. W małej misce wymieszaj oliwę, ocet, sól i pieprz.
  4. Wypłukaną i osuszoną rukolę włóż do miski sałatkowej, a następnie wlej przygotowany dressing. Dodaj pokrojone brzoskwinie, bazylię, pokruszony kozi ser i prażone orzeszki piniowe. Całość delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej koziego sera i dressingu. Gotowe!

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony www.nytimes.com.