2019-11-04

Zhung – zielony sos

zhug zielony sos
 

Zhug to pikantny zielony sos z Jemenu, którego smak poznałam w Izraelu. Jest niesamowity i przypomina pesto bazyliowe, które jest świetnym dodatkiem nie tylko do makaronów, ale także do warzyw, mięsa czy pieczywa. Zhug powstaje na bazie oleju i ziół z dużą ilością papryki chilli i niezwykle aromatycznych przypraw. Aby wydobyć ich prawdziwy smak najlepiej będzie, jak ten sos zrobisz z użyciem moździerza. Koniecznie wypróbuj! Zakochasz się z pewnością w tym cudownym zielonym sosie.

Składniki (dla ok. 4 osób, wersja łagodna):

  • 60 g świeżej kolendry
  • 60g świeżej pietruszki
  • 2 świeże zielone papryczki chilli (drobno posiekane)
  • 4 ząbki czosnku (obrane i grubo posiekane)
  • 2 zielone strąki kardamonu
  • 3 łyżeczki czarnego kminku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Na suchą patelnię wrzuć nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, kminku i kardamonu i praż je na średnim ogniu od czasu do czasu potrząsając patelnią aż do momentu uwolnienia się zapachu przypraw (ok. 2 min.).
  2. Przenieść nasiona do dużego moździerza. Rozgnieć je i ucieraj do uzyskania grubego proszku.
  3. Dodaj do moździerza czosnek i papryczki chilli, a następnie dopraw solą. Ucieraj mieszaninę, aż powstanie gęsta pasta (4-5 min.).
  4. Dodaj 1/3 kolendry i natki pietruszki. Kontynuuj ucieranie kolejne 4-5 min. Powtórz tę czynność dwa razy dodając pozostałą część kolendry i natki pietruszki w dwóch partiach. Mieszanina powinna osiągnąć postać lekko puszystej pasty (4-5 min.).
  5. Wlej oliwą jednocześnie mieszając mieszankę ziół, aż uzyskasz jednorodną pastę (ok. 2 min.). W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Pasta wyglądem powinna przypominać konsystencję musu jabłkowego. Pastę odstaw na 10 min. przed podaniem. Możesz ją serwować z pieczywem, mięsem, makaronem lub warzywami.

 

Smacznego!

 

 

Źródło: The New York Times